Preskoči na glavni sadržaj

Kako prikriti nedostatke na licu? Akne i ožiljci - vodič

Okrutna je istina da je vrlo malo žena rođeno sa savršenim lice, ali zaista savršenim, bez ijedne mrlje, nepravilnosti, podočnjaka, ožiljaka itd. Neke nepravilnosti su posljedica naših gena, za neke smo same krive, a za neke utjecaji iz okoline.

Kako svi želimo uvijek izgledati lijepo i njegovano, tako postoji potreba za sakrijemo svoje nedostatke i istaknemo naše najbolje adute. U mlađim danima najveći problem su akne, kasnije ožiljci od akni, a kad se riješimo akni počinju problemi s podočnjacima i prvim borama i mrljama po licu. Kako ih prekriti?



Čitav raspon pojava od akni do mitasera ima svoje uzroke, bilo u samoj osobi, bilo zbog korištenja neadekvatne kozmetike (preparativne ili dekorativne) ili raznih vanjskih utjecaja poput zagađenja i nečistog zraka. Uzroke akni je potrebno sanirati, a prikriti ih je komplicirano, ali izvedivo, samo uz par dobrih savjeta.

Potkožne prišteve ne treba tiskati. Imam dojam da kad nastaju, oni su samo bezopasna kvrga tamo negdje duboko pod kožom. Ja na takve udarim duplo - liječim ih i prekrivam. Sve dok ih ne tiskam, tada postoji mogućnost da prođe bezbolno, bez rane i ožiljka. Za tretiranje takvih koristim Gatineau SOS stick.


Dobre strane ovog stika su što smanjuje upale, i to vidljivo smanjuje, može se koristiti preko šminke, a kuglica se čisti sama (ne pitajte kako). Može se stavljati više puta dnevno, jednostavno se premaže preko problematičnog područja. Loša strana je za preosjetljive, poput mene, da može nagristi kožu, pa osim redovnog oporavka još i to.

 


Ako ste cijeli dan u kući, odcjepljeni od ostatka svijeta, tada je bolje ne koristiti ništa drugo, nikakve korektore ili pudere, osim ako ne želite isprovocirati aknu da nastane još veći problem. Ako baš idete nekuda, onda lagani puder + antibakterijski korektor, ima vrlo dobar izbor u DM-u, Bipi i Kozmu. Najčešće je to Manhattan Clear Face, Payot Stick, ali može i Pate Grise (ima dvostruko djelovanje, umanjuje akne, ali i  lagano prekriva zbog svoje boje koju je teško smjestiti u konvencionalni spektar boja) ili Avene Couverance. Drugim rječima, za pokrivanje akni bježite od lijepe ambalaže, iznimka Payot. Nije baš pravilo, ali uočila sam da brendovi koji manje ulažu u ambalažu, više ulažu u kvalitetu onoga što je ambalaži.

Prirodnim, ali i manje prirodnim procesima u našem tijelu, od ovih kvrga ili nastane prišt koji tretiramo dalje ili kvrga doslovno splasne. U inozmemstvu je sasvim normalno otići dermatologu po injekciju korizola u te kvrge, kod nas baš i nije takva praksa učestala, ali ima rješenje. Kapi za oči također sadrže korizol, razlog je jednostavan, svrha kapi za oči je umiriti oči i natjerati krvne žile da se skupe i da budu manje vidljive, zato nestaje crvenilo i ako povučemo paralelu sa našim potkožnim kvrgama, tada je vrlo korisno na takve kvrge staviti koju kap kapi za oči koje će dosta dobro pomoći kod potkožnih upala. Trikovi s ledom nisu od neke koristi budući da led smanje upalu vrlo kratko i nema dugoročnih efekata na značajnije smanjenje upale.


Osim korektora, pokriti nedostatke se može i puderom. Najbolji izbor je Vichy Dermablend korektor koji ima iznimno visoku moć prekrivanja, doduše ovo je jedino s čime sam uspjela prekriti kraste po licu. Može se koristiti na cijelom licu, ali je jako gust i ako nemate jako puno za prekriti bolje je korektor + puder. Odlična varijanta je guste pudere koristiti u debljem sloju na području gdje je prišt, što se može na dva načina. Prvi je utapkati manju količinu pudera, primjerice T. LeClerc Matte Foundation - gust, žut puder koji ne izaziva prišteve, a prekrivanje je milina, plus na slikama izgleda odlično. Druga varijanta je korisiti puder i četkicu za sjenilo ili korektor. Ja koristim četkicu za sjenilo, točnije Sephorinu malu četkicu za sjenila budući da je gusta i čvrsta, a samim time i vrlo precizna, a bit je sljedeća: nanijeti puder na cijelo lice normalno, a onda umakati četkicu malo po malo u puder i lagano tapkati po prištu tako da se puder dobro primi, samo je vrlo bitno nanijeti još pudera oko prišta  i dobro izgladiti prijelaz između malo i puno pudera jer ako to ne napravite nedostatak će biti još uočljiviji nego što zaista jest.


Svi znamo kada je prišt za tiskanje, znači kada se jasno vidi sadržaj za tiskanje. Bezbolno tiskanje je sa dva prsta obavijena kozmetičkim maramicama ili spravicom za istikivanje. Upravo sam je na Feel Unique stavila u košaricu jer je na popustu, sad je 10.94 $!

Sada je problem što koristiti kako se rana ne bi ognojila. Iz tog razloga je najbolje zahvate tog tipa raditi prije spavanja zato jer se preko noći rana vrlo dobro zatvori i počne zacijeljivati. Još jedan razlog je to što na svježu ranu je vrlo teško nanijeti korektor, a još teže je postići da on ostane na rani budući da su rane ovog tipa vlažne i prirodni procesi jednostavno ispiru korektor.

Drugi dan dovoljno je staviti svoj uobičajeni puder, ako je crvenilo malo onda utapkati puder, a ako je jako vidljivo tada Dermablend ili neki drugi antibakterijski korektor.



I tako vrijeme ide, i malo po malo, nestaje rana i ostaje samo ožiljak. Za ožiljke je odličan Chanel Estompe Eclat korektor u stiku, odlično prekriva, odlično se drži, nijansa 20 odlično ide uz Chanel pudere u nijansama 10 i 20. Također su odlični za ovu svrhu Bourjois Healty Mix korektori. Healthy Mix odlično prekriva, ali ne traje tako dugo kao Chanel Estompe Eclat, jednostavno izblijedi nakon 8 sati, a nijansa 51 je savršena za koristiti sa Chanel Perfection Lumiere B10.

Kako vrijeme odmiče, tako je potrebno sve manje korektora. Dovoljno će biti samo utakpati malo pudera na ožiljak. 

Važno je upamtiti da nedostatke koje mi vidimo u ogledalu, najčešće drugi ne vide kao tako velike i uočljive. Samopouzdanje je ključ uspjeha.

Primjedbe

  1. Iako si bila bolesna, bome si bila i vrijedna! :-) Nemam problema sa aknama i ožiljcima, jer mi je koža suha ko barut, al ti je post svjedeno odličan i već dugo nisam naišla na ovakvo štivo na internetu. :-D

    OdgovoriIzbriši
  2. Gluplji post nisam vidjela

    OdgovoriIzbriši
  3. A sta je sa paston za zube neko i nju stavlja :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Balea Q10 flasteri za podočnjake

Usporedba Chanel tekućih pudera

Trenutno u arsenalu imam sljedeće, a da je s potpisom Chanel. Točnije, Mat Lumiere u nijansi 20, Perfection Lumiere B10 i Vitalumiere Aqua B20. Sa Chanel puderima sam generalno zadovljna jer su dugotrajni, dobro se drže na masnoj koži i daju licu jako lijep izgled. No naravno, sve što je lijepo često je i skupo, pa tako i ovi puderi. Mat Lumiere od ova tri najbolje prekriva. To je dosta gust puder, dosta žute boje. Prekrivanje mu je srednje u jednom sloju, a dva sloja prekivaju sve. Za neke veće nedostatke odličan je za utapkati jer je vrlo podatan. Lako je napraviti prijelaz i sakriti sve na licu. Jednom sam prikrila krastu od velikog prišta tako da sam koristila Sephorin kist za sjenilo i odlično sam uspjela napraviti prijelaz i sakriti krastu. Nikad mi nije uzrokovao prišteve na čistom licu, ali na nečemu u toku uzorukuje probleme. Na masnoj koži je dobar, zasjajim se, ali se puder se otopi. Sve u svemu, odličan je, mat je. To je puder koji je primjereniji za večernje prilike i

L'oreal Elseve krema za kosu